Ingredienser
- 200 g finvalsede havregryn
- 1 tsk bagepulver
- 1 nip salt
- 2 spsk brun farin eller ahornsirup
- 1 tsk kanel (valgfri)
- 2 modne bananer (moset) eller 1 æg + 1 banan
- 3 dl mælk (ko-, havre- eller mandelmælk)
- 1 tsk vanilje (valgfri)
- 1–2 spsk smeltet smør eller neutral olie
- Top (valgfri): 40–60 g blåbær / æbletern / chokoladestykker
Fremgangsmåde
- Forbered form: Brug en lille ovnfast form (18–20 cm rund eller ca. 20×20 cm). Fore let med bagepapir eller en silicone-liner.
- Tørre ingredienser: Rør havregryn, bagepulver, salt og evt. kanel sammen.
- Våde ingredienser: Mos banan(erne). Pisk (evt.) æg i. Tilsæt mælk, vanilje og smeltet smør/olie.
- Bland: Rør vådt i tørt. Vend 2/3 af fyldet i. Hæld i formen og drys resten ovenpå.
- Bag: 180 °C i 18–22 min. Midten skal netop sætte sig, og toppen må gerne blive gylden. Hvil 5 min før servering.
Variationer
- Banan & Peanut: 2 spsk peanutbutter + bananskiver på toppen.
- Æble/Kanel: 1 lille æble i tern + 1 tsk kanel + 1 spsk rosiner.
- Blåbær/Citron: 60 g blåbær + fintrevet citronskal.
- Chokolade: 40 g mørk chokolade i små stykker + 1 spsk kakao i dejen.
Servering
Server lun i firkanter eller skees op i skåle. Top med:
- Græsk yoghurt/skyr og friske bær
- Ahornsirup eller honning
- Hakkede nødder eller ristede mandelflager
Opbevaring
- Køleskab: 3 dage i lufttæt boks. Lun 2–3 min i airfryer ved 160 °C.
- Frysning: Op til 2 mdr. Frys i skiver. Optø i køleskab natten over.
- Meal prep: Rør dejen aftenen før og bag om morgenen.
Tips
- For våd midte? Giv 2–3 min ekstra og lad hvile 5–10 min.
- Tør top, våd bund? Sænk til 170 °C og bag lidt længere – eller dæk løst med folie de sidste minutter.
- Glutenfri? Brug certificerede glutenfri havregryn.
- Vegansk? Udelad æg og brug plantebaseret mælk + ekstra banan.
Konklusion
Bagt havregrød i airfryer er ren hverdagsmagi: få ingredienser, minimal opvask og en morgenmad, der føles som kage – men stadig mætter godt. Brug basisopskriften, skift fyld efter årstid, og justér bagetiden efter, om du vil have den cremet eller fast. Så enkelt og så godt.